Ubuntu for Phones

Ubuntu lanceert begin 2014 een mobiele versie van haar OS. En het is gebaseerd op Android. Het laat ontwikkelaars apps maken in Qt5, QML, OpenGL, C, C++ en HTML5. Het kan waarschijnlijk ook op een deel van de huidige Android phones gezet worden. Als je onderstaande video bekijkt (even doorscrollen naar ongeveer minuut 10) zie je een aantal zeer interessante features in het UX-design. Onder andere het tab-swipen. Een soort mobiele versie van appeltje-tabben waardoor je makkelijk tussen apps heen en terug kunt switchen.

De vraag is natuurlijk of Ubuntu ditmaal wel het klassieke conundrum weet te doorbreken. Ik heb een tijd lang Ubuntu op mijn Macbook gehad. Daarmee wordt je Mac pas echt snel. Maar echt gebruiken deed ik het bijna nooit omdat bijna geen enkele applicatie draaide op Ubuntu. Dat zal wellicht gaan verschuiven door het grote aanbod aan web-based apps. En ditmaal kunnen ze wel gebruik maken van het platform van Android. Er schijnen ook al meerdere grote app-ontwikkelaars te hebben toegezegd om er apps voor te ontwikkelen. Het is in ieder geval een interessante ontwikkeling. (Voor de developers onder ons, je kunt alvast een developer preview downloaden). 

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Comment Spam Protection by WP-SpamFree